Annerveenschekanaal

Derk Koekkoek en Aukina Koekkoek-Gerrits

Levensloop

Derk Koekkoek is op 12 april 1933 geboren in Annerveenschekanaal. In ’46 ging Derk naar de Mulo in Wildervank. Dat was bijzonder voor een kind uit een landarbeidersgezin. Zijn moeder werkte mee op het land en zorgde voor Derk en zijn broer. Zijn pa was actief in de landarbeidersbond.

 

De PvdA in Annerveenschekanaal bestond na de oorlog uit  landarbeiders, een enkele fabrieksarbeider en een postbode.

Deze door zijn werk zeer goed ingelichte postbode Gerrits, had namens de veendorpen zitting in de Pvda fractie in de gemeenteraad Anloo. De postbode speelde een grote rol in Derk’s leven. Bij hem thuis ontmoette Derk de dochter van  de postbode, Aukina ( geboren 1943) waarmee hij later trouwde. Aukina en Derk kregen twee kinderen. Hun zoon overleed op dertigjarige leeftijd. Ze wonen nog steeds in Annerveenschekanaal, tegenover de mooie plek waar  recent een haven voor de toeristenvaart is gepland.

 

Toen de postbode verhuisde en uit de raad ging, schoof hij Derk naar voren voor zijn opvolging. Derk werd in die tijd al betrokken bij vergaderingen van de PvdA in zijn dorp en op gemeenteniveau. Dat kwam door zijn schrijfvaardigheden die hij na de Mulo ontwikkelde. Eerst als loopjongen bij de provincie Drenthe. Daarna via financiën naar het bestuurlijk vlak. Zijn grootste klus is de voorbereiding van de herindeling van gemeenten in Drenthe geweest. Drenthe ging eind jaren negentig van 34 naar 12 gemeenten.

Maar terug naar 1960. Er heerste altijd een strijd tussen de zanddorpen Eext en Annen en de in hun ogen minderwaardige drie veendorpen. Nog steeds wordt in de veenstreek met ”de overkaant (de Hunze)” de arrogantie van het zand bedoeld.

In 1961 kwam Derk dus in de gemeente raad van Anloo en dat is hij tot in 1997 gebleven. In totaal 36 jaar, waarvan een groot deel als fractievoorzitter. Vlak na de herindeling is Derk gepensioneerd.

 

Derk en Aukina waren allebei sociaal actief in Annerveenschekanaal. Aukina was vanaf 1963 kleuterjuf en kende alle kinderen en hun ouders goed. Eén van lastigste opgaven die Derk en zijn vrouw Aukina zichzelf hadden opgelegd, was het vormgeven van de naoorlogse vrede in het Dorp. Het gezamenlijk vieren van Bevrijdingsdag was een heel karwei in een dorp waarin een aantal van haar burgers, zoals we toen zeiden “fout” waren. Nog tot op heden zijn er plekken in Drenthe waarin de sporen van de oorlog nog altijd latent aanwezig zijn.

 

Samen met de toenmalige dominee Koops is men begonnen met volksdansen op het schoolplein. Een neutrale activiteit, die er langzaam voor heeft gezorgd dat de bewoners van Annerveenschekanaal nu actief deelnemen aan de festiviteiten op Bevrijdingsdag van de gemeente Anloo.


Veenkoloniaal erfgoed

Rond 1770 is het Grevelinckkanaal aangelegd waaraan Annerveenschekanaal ontstond. Vanwege de weigering van een grondeigenaar het Kieldiep recht door te trekken naar het Stadskanaal is met behulp van de familie Grevelinck besloten de Groningse vaarweg over Drents terrein te laten lopen. De stad Groningen was de eigenaar en zorgde dat alle producten in pramen en schepen naar de stad konden worden vervoerd en dat de huizen met de aangevoerde turf ’s winters warm konden blijven. Het oorspronkelijke zandpad waaraan de boerderijen en hier en daar een landarbeidershuisje werden gebouwd is in 1885 voorzien van klinkers.

Rond 1970 is alle commerciële scheepvaart tot stilstand gekomen. In Nieuwediep, Veendam, Borgercompagnie, Wildervank en vele andere plaatsen ging de stad over tot demping van de kanalen. Gaandeweg werd duidelijk dat het karakter van de veenkoloniën ernstig werd beschadigd met het dichtgooien van de kanalen. In de gemeenteraad heeft Derk zich in de loop der jaren steeds sterk gemaakt om demping te voorkomen. Vooral met het argument “behoud het landschappelijk karakter van het veenkoloniaal erfgoed” is de strijd in de Raad gewonnen en is men gaan onderhandelen met de stad. Groningen bleef eigenaar maar heeft haar werkzaamheden en lasten in 1974 aan anderen overgedragen.

 

Annerveenschekanaal is op dit moment een van de mooiste veendorpen. Met de opkomst van vaartoerisme dient zich ook weer een nieuwe bron van inkomsten aan. Rond 2000 heeft het Waterschap vrijwel alle verantwoordelijkheden voor het water en de wal en de bruggen op zich genomen. Mede dankzij Derk zijn inspanningen behield Annerveenschekanaal zijn prachtige veenkoloniale karakter.

Adviezen van Derk Koekoek aan de PvdA

Door de plannen van de windmolenparken is de bevolking van de Drentse Veenkoloniën geheel overvallen. Opnieuw staat het landschappelijk karakter van het veenkoloniale erfgoed weer op de tocht.

Maak nieuwe plannen met vooral zonne-energie. Daarvoor is draagvlak!

 

Politiek, kom niet met grote plannen die dit gebied in de vaart der volkeren moet opstoten. Kleinschalige plannen zijn makkelijk te bedenken. Denk aan een beperkt aantal appartementen voor statushouders of boerderijen met Bed & Breakfast.

Kom met economische initiatieven die aansluiten op het bestaande karakter van het gebied.

 

 

Kleine dorpen komen op het punt dat ze niet zelfstandig meer een school kunnen houden. Dat is sinds twee jaar ook in Annerveenschekanaal het geval. Kwaliteit van onderwijs staat voorop. Toch merkt het dorp dat ook de contacten van de jonge ouders zijn weggevallen met het verdwijnen van de school. Ouders van jonge kinderen zijn meestal de bewoners die nieuwe initiatieven bedenken en uitvoeren. De overheid moet stimuleren en faciliteren dat bewoners, en de ouders van jonge kinderen elkaar kunnen blijven ontmoeten op een speciaal daarvoor bestemde plek.