Manifest voor Drenthe

 

1: Fier op Drenthe!

 

Drenten lopen niet zo hard, menen veel Randstedelingen. En dat klopt! Want er is hier zoveel te zien en te beleven, dat je vanzelf er de tijd voor neemt.  Van Eursinge  tot Weiteveen en van Roden tot Coevorden beleef je de natuur en duizenden jaren verbondenheid van kleine dorpsgemeenschappen. Dat is onthaasting nog voordat het woord werd uitgevonden. Maar verwar het niet met achter lopen!

We lopen in het Noorden juist voor, door wat meer tijd voor de dingen te nemen. Quality Time. Dat wil iedereen wel, en hier kan het dus. Loop niet achter, leef bewuster door net wat langer de tijd te nemen. 

 

 

2: Veiligheid en gevoel van geborgenheid, juist op het platteland!

 

Politie en ambulance krijgen een steeds groter werkgebied. Voor de plattelandsgebieden betekent dit vaak lange aanrijtijden. Worden we nog wel voldoende beschermd? Voor de landelijke gebieden moeten andere vormen van buurtzorg en preventie moeten worden opgezet. Ook voor de brandweer en de ambulancediensten. Ook hier mag het niet zo zijn dat de kans om aan een hartaanval te overlijden, in Drenthe hoger is dan in Utrecht. Met de veiligheidsregio moeten afspraken gemaakt worden met de lokale gemeenschap op basis van prestatie, niet op statistieken! 

 


3: Jong platteland!

 

Duizenden jaren leefden de mensen hun hele levenscyclus tussen mensen in vrijheid  en natuur. En jazeker, kinderen trekken voor hun opleiding naar de grote stad. Logisch en terecht, dat ze daar hun studie volgen en vervolgens hun carrière starten! wat is er nu fijner  voor hun kleine  kinderen ; die grote drukke  stad, of de rust en ruimte op het  platteland”?

 

Wij zeggen, “Kom terug! Laat je kinderen opgroeien op het platteland  in veiligheid, ruimte en natuur, als alternatief voor opgroeien in  de grote steden”.

4: Kom hier wonen en blijf daar werken!

 

Veel mensen willen graag in Noord-Nederland wonen. Grotere woningen voor minder geld. Meer tuin, meer vrije natuur in de buurt. En vooral mooie dorpjes en steden met gemoedelijke mensen. Geen wonder dat veel Nederlanders het Noorden waarderen als vakantiegebied. Alleen het werk trekt ze weer terug naar Nieuwegein en Capelle aan de IJssel.

 

Wij zeggen, kom hier wonen en blijf daar werken! 

 

We hebben immers de ruimte, de voorzieningen en we werken aan snelle verbindingen. Steeds meer gebieden worden digitaal ontsloten. Dat moet versneld doorgaan, met glasvezel en andere draadloze mogelijkheden (5G). Maar ook snelle treinverbindingen met de randstad moeten nu echt gerealiseerd worden. Assen – Amsterdam moet je in anderhalf uur kunnen bereiken. Nu duurt dat nog een stuk langer. Het openbaar vervoer naar de Randstad, maar ook naar Duitsland, moet het in reistijd  gaan winnen van de auto. 

5: Het draait om mensen, niet om geld!

 

Waarom gaan de voorzieningen weg? 

 

Ze hebben ons wijs gemaakt dat het niet meer uit kan. Dus weg bibliotheek, weg openbaar vervoer, weg voorzieningen in het dorp. Deze economische manier van denken maakt van plattelanders, tweederangs burgers. Je telt pas mee als je met 100.000 mensen in één stad woont.

 

Wij maken er korte metten mee. Algemene voorzieningen, waar iedere burger recht op heeft, moeten ook in plattelandsgebieden blijven bestaan, of weer terug komen. Het rendement denken past hier niet! Er moet een lijst komen met voorzieningen die in de buurt horen en dus ook blijven. Of je er nu met 100 of met 100.000 mensen woont.

 

Water, gas, elektriciteit, internet, post en openbaar vervoer moeten  nutsvoorzieningen blijven. Ze zijn daarmee weer voor iedereen en van iedereen! Goede voorzieningen, bereikbaar voor iedereen en tegen een redelijk tarief. 

 


6: Een ontmoetingscentrum wordt een recht!

 

Een stad heeft een centrum, een dorp een brink. Maar steeds meer dorpen raken dat centrale punt kwijt. Weg ontmoetingsplek, weg sociale contacten. Wij vinden dat elk dorp vanaf 250 inwoners een ontmoetingscentrum moet hebben , bij voorkeur verbonden met een basisschool. Dat wordt weer het trefpunt van het dorp. Met alle voorzieningen die je nodig hebt, van verenigingen, sport, jeugdwerk, zorg, opvang tot de buurtwinkel.

7: Stimuleer nieuwe ondernemingsvormen.

 

Maak de voorzieningen weer van de mensen! En dat kan heel goed in de vorm van coöperaties. Daarmee zijn gebruikers tevens mede-eigenaren. Een prima vorm van werken waar we in het Noorden al meer dan een eeuw ervaring mee hebben. Had je vroeger de melk coöperaties en machine coöperaties voor de landbouw. Nu komen er zorg – en energie coöperaties die net zo succesvol kunnen worden.

9: Noord-Nederland koploper in duurzame energie!

 

We hebben de ruimte en de wil om de transitie naar een duurzame samenleving te maken. Het Noorden heeft iets met energie. Denk aan turf uit het Veen van Drenthe en Groningen, aardolie uit Schoonebeek en het gas uit Slochteren en De Wijk. Reden dus om met de gehele gemeenschap ook bij duurzame energie weer de koploper te worden. Zon en wind, maar altijd met draagvlak onder de lokale bevolking!

11: Krimp geeft juist ruimte!

 De krimp van de bevolking wordt voor Noord Nederland als plattelands problematiek nummer 1 gezien. Problemen met het in stand houden van voorzieningen, de leegloop van het platteland met alle gevolgen van dien. De stelling van ons is;

 

 

Krimp geeft juist ruimte! Het enige dat krimpt in de krimpgebieden is de bevolking.
Maar wie er woont, weet het gebied te waarderen, beleeft zijn waarde en wil er niet weg. Wat is dan het probleem?

 

Het probleem is dat voorzieningen worden afgerekend op gemiddelden en hun financiële haalbaarheid. Dat is het probleem en daarom moet er voor het Noorden een andere maatstaf komen. Geen afrekening op haalbaarheid, maar op wenselijkheid en kansen!

 

Krimp geeft ruimte       

Nergens anders in Nederland is zo veel mogelijk.

 

Krimp geeft kansen       

Ontwikkelingen op het gebied van domotica, snelle (internet)verbindingen en alternatieve toepassingen voor grond en panden (boerderijen). Daar is in het Noorden ruimte voor!

 

Krimp geeft keuze         

Waar kun je zoveel kiezen? Wil je wonen in de bossen, bij het water,

In een centrum of juist bij de heide? Het Noorden heeft het allemaal!

 

Kortom: Krimp? Nederland is te klein voor krimp! Het Noorden heeft de meeste ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. En die gaan we realiseren!

 

 

8: Nieuwe kansen voor boerderijen!

 

Steeds meer boerderijen verliezen hun oorspronkelijke functie. Ze zijn niet allemaal geschikt als woonboerderij. Daarom moet er een noordelijk stimuleringsfonds komen dat alternatieve toepassing mogelijk gaat maken. Splitsing tot meerdere woonunits, maar ook herbestemming voor  nieuwe bedrijvigheid. Samen met een betere (digitale) infrastructuur en snelle verbindingen met de randstad, liggen hier de kansen voor het oprapen. 

 

 

10: Wederkerigheid

 

Het platteland heeft gasvelden, ondergrondse opslagplaatsen, zoutvoorraden enz. Wij laten heel Nederland hiervan profiteren. Terecht! Wij zijn één land! De wet van wederkerigheid vraagt ook perspectief  en veiligheid voor het platteland terug. Wij eisen garanties voor ruimhartige compensatie  voor schade aan huis en omgeving.